Wat word waar gemeten? Waar zijn al die plakkertjes voor?

Op de borst
De plakkertjes op de borstkast van je kleine meten de hartslagfrequentie. Dat is bij een pasgeborene hoger dan bij een volwassene. Tussen de 100 en 160 slagen per minuut is normaal. 

Bandje om arm of been
Hiermee wordt de bloeddruk van je kleine gemeten. Dit doen ze bij een arm of been omdat daar de slagaders lopen. 

Slangetje in slagader
Dit slangetje, ook wel een arterielijn genoemd, kan gebruikt worden om bloeddruk inwendig te meten. Het handige hieraan is dat dit slangetje meteen gebruikt kan worden om bloed af te nemen voor onderzoek.

Lampje om hand/voet
Dit is de saturatiemeter. Daarmee word gemeten wat het zuurstofgehalte in het bloed van je kleine is. De saturatie moet binnen bepaalde waarden blijven. In de baarmoeder is deze waarde rond de 50%, en na geboorte stijgt deze tot 90%.

Infuus bij/in navel
Dit is een centraal veneuze lijn, een diep infuus wat in een groot bloedvat van het lichaam ligt. Via deze lijn worden voedingsstoffen en medicijnen gegeven, waardoor deze beter en eerder aankomen. 
Je vindt deze lijn het meest bij een navel, maar ook wel eens in de elleboog of op de enkel. 

Lichaamstemperatuur
Deze word rectaal of door middel van een plakkertje gementen.

 

Monitor
Al deze waarden kun je terug lezen op de monitor. Vaak is deze naast of vlak boven de couveuse of het warmtebedje van je kleine te vinden. Je herkent ze vanzelf, ze bliepen en piepen en maken alarmgeluiden wanneer een waarde te laag of te hoog is. 


Wil je meer weten? Kijk dan eens op de Couveuse pagina van SnipSnap.

© 2016 - 2020 SnipSnap | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel