Knippen kan iedereen!

Alles wat je nodig hebt is een schaartje en papier. Of een mesje, want ook het fijn snijden met een mesje in papier valt onder papierkunst. Vaak word knipkunst gezien als oudbollig of saai, maar er zijn genoeg moderne knipsters die er een leuke draai aan geven! Denk bijvoorbeeld aan Geertje Aalders. Zij knipt regelmatig voor het magazine Flow! 

Flow magazine geknipte cover met Geertje Aalders

Geloof het of niet, deze cover is volledig geknipt! 

 

Een stukje geschiedenis

Papierknipkunst is een kunstvorm die terug te traceren is tot de derde eeuw voor Christus met wortels in het oude China. Het word in vele landen beoefend en elk land heeft een eigen herkenbare stijl. Bekende moderne kunstenaars maken ook gebruik van deze oude kunstvorm, zoals Matisse die zich hiermee bezighoudt in de vorm van silhouetten.

Silhouetten geknipt

Wie kent ze niet, silhouetjes! 

 

Nederlande Vereniging voor Papierknipkunst

Nederland heeft al sinds 1983 een vereniging voor Papierknipkunst. Met ongeveer 400 leden geeft de vereniging elke 3 maanden een blad uit. In dit blad, de Knip-pers genaamd, staan ideeën, tips, tentoonstellingen, informatie en meer op het gebied van papierknipkunst. Sinds 2013 draagt de vereniging het Unesco-logo, omdat papierknippen een ambacht is dat net als andere oude ambachten geplaatst is op de Nationale Inventaris van Immaterieel Erfgoed. 

 

© 2016 - 2020 SnipSnap | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel