Borstvoeding en vroeggeboorte

Vorige Artikel 12 van 17 Volgende

geplande zwangerschap onverwacht

Alles gaat goed. Je volgt misschien wat lessen rondom je zwangerschap, leest boeken en samen bereiden jullie je voor op de bevalling. Ook heb je al nagedacht over het geven van borstvoeding. 

Toch ineens is alles nu anders. Jullie zitten in een achtbaan en er komt van alles op jullie af. Dingen die je geleerd hebt en gelezen, zijn in een keer niet meer van toepassing. Je zit vol met vragen over deze nieuwe situatie.

Hoe doe je dat nu met de borstvoeding?

De verpleegkundigen op de afdeling hebben al veel meegemaakt en kunnen je vast goed helpen met het starten van borstvoeding en het geven van tips. Van andere mama's kreeg ik deze ervaringen (en tips) mee die ik graag met jullie wil delen:

1. Huidcontact

Huidcontact is niet alleen goed voor de band tussen moeder en kind, maar het helpt ook de borstvoeding op gang. Wanneer je baby prematuur is of een ander gezondheidsprobleem heeft is er vaak na de geboorte geen of weinig tijd voor huidcontact. Je kleine zal bijna meteen meegenomen worden door een heel team wat voor hem of haar klaarstaat om meteen de beste zorg te geven. 

Artsen en verpleegkundigen zullen altijd proberen je baby bij je te leggen, al is het maar voor een paar minuten, maar de medische zorg voor je kleine gaat voor. Dat is heel zwaar, zeker als je jezelf had voorgesteld lekker met je kleine huid op huid te kunnen knuffelen. Het geboorteteam zal jou en de kleine goed opvangen, en zullen zodra het mogelijk is er voor zorgen dat je (samen met je partner) met je kleine kunt buidelen. 

2. Kolven

kolven nicu prematuur dysmatuur

Kolven is het toverwoord, en er komt vast een tijd dat je het woord niet meer kunt horen. Je kleine zal in het begin waarschijnlijk niet sterk genoeg zijn om zelf bij je te drinken. Daarom is het belangrijk je borstvoeding te blijven stimuleren en meteen te beginnen met kolven. Verpleegkundigen helpen je hierbij in het ziekenhuis, ze zullen je uitleggen hoe het werkt en hoe vaak je dit moet doen. Vind je het te lang duren voor ze beginnen over kolven? Trek dan zelf aan de bel. Hoe eerder je er mee begint, hoe eerder je productie op gang komt.

In het ziekenhuis hebben ze kolven die je kunt gebruiken, maar wanneer je naar huis gaat of in het Ronald McDonald huis verblijft kun je er een huren of kopen. Er zijn vele soorten, van handkolf tot electrisch, google van te voren of vraag andere mama's waar ze goede ervaringen mee hebben. 

Je eerste moedermelk word colostrum genoemd. Het is niet veel, vaak maar een paar druppels, maar wel belangrijk omdat het vol goede bacterien zit waar je kleine veel baat bij heeft. Vraag of deze melk aan de kleine gegeven kan worden.

Of je kleine verder wel of geen borstvoeding krijgt is aan de artsen. Let er wel op dat je blijft kolven om de productie op gang te houden tot het moment dat je kleine wel zelf aan de borst mag.

borstvoeding nicu couveuse baby afdeling

3. Speentje

Je hebt vast wel gehoord of gelezen zat je je baby na de bevalling geen speen mag geven, omdat hij (of zij) dan niet of minder goed aan de borst wil. Een gedachte die je in de NICU snel leert loslaten, omdat voor een NICU baby andere regels gelden. Speentjes worden (alleen wanneer dit mogelijk is) gegeven om de baby te helpen met zijn zuigreflex. Dit reflex is belangrijk zodat je baby leert zuigen en straks aan je borst (of met de fles) kan voeden. Alles is nu zeer vermoeiend

Het kan ook zo zijn dat je kleine maar kort (of helemaal niet) aan de borst kan. Mogelijk heeft je baby extra eiwitten en koolhydraten nodig, wat dan in een flesje toegevoegd kan worden aan je eigen melk. 

4. Zorg voor jezelf

Als verse papa en mama is het allemaal heel vermoeiend, je baby op de NICU. Bezoek van de arts, onderzoek, op tijd kolven en buidelen. Je hele dag draait rondom je kleine. De emotionele achtbaan waar je in terecht komt, met spanning, stress en onzekerheid helpt ook niet mee. Je bent voor je gevoel gescheiden van je kleine en de druk om te zorgen en te kolven is groot (daar kun je niets aan doen, dat is je mama gevoel!). Alles bij elkaar kan er voor zorgen dat je melkrpoductie terug loopt. 

Vergeet tussen al deze gevoelens en ervaringen door jezelf niet. Je kleine heeft je nodig, dus het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Uit een leeg glas kun je immers niet schenken. Zorg er voor dat je regelmatig en op tijd eet. Eet gevarieerd. Neem tussendoor je rust en plan ook wat tijd voor jezelf en elkaar in. Even een stuk wandelen, er samen even een uurtje uit. Wanneer dit kan, pak zeker de kans. De verpleegkundigen zorgen voor je kleine, dus je kunt er even tussen uit. Niemand neemt je dat kwalijk en je schuldig voelen is nergens voor nodig. Het is een zware periode, en iedereen wil dat je er zo goed mogelijk doorheen komt.

5. Donormelk

Wanneer het echt niet lukt om borstvoeding te geven, of je borstvoeding komt door welke reden niet goed op gang (productie blijft laag), is er soms de mogelijkheid om donormelk te geven. Dat is moedermelk van een andere mama, die genoeg produceert om je te ondersteunen. Praat hierover met je arts, of dit mogelijk is voor je kleine, en praat er over met je partner. Kijk samen naar wat het beste is en wat het beste voelt. 

flesje moedermelk nicu couveuse afdeling

Borstvoeding kan een hele uitdaging zijn en gaat niet bij iedereen vanzelfsprekend. Het is niet jouw schuld als het niet lukt. Het is niet niks om een baby zo vroeg te krijgen, alle zorgen er om heen zijn al een uitdaging op zich zelfs zonder borstvoeding.  

Vraag gerust om hulp. Vraag om begeleiding en iemand die met je meedenkt en meekijkt. Overleg eens met je arts of verpleegkundige of het mogelijk is een lactatiedeskundige te spreken. Een andere mogelijkheid is je vragen neerleggen bij La Leche League. Je vindt op de site veel informatie en ervaringsdeskundigen die je goed kunnen helpen. 

Het maakt niet uit hoe en of je uiteindelijk borstvoeding geeft of de fles. Je doet wat het beste is en wat binnen je mogelijkheden ligt. 

A fed baby is a happy baby!

Ps: Wil je op een leuke manier bijhouden hoeveel je kleintje drinkt?
Download dan dit leuke invul Dag verslag! 

SaveSave

© 2016 - 2019 SnipSnap | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel