Wat neem je mee naar de NICU?

Vorige Artikel 10 van 17 Volgende

Naar de NICU gaan kan best overweldigend zijn, zeker de eerste paar keren.

Alle geluiden, de vele verpleegkundigen en het komen en gaan van artsen. Er komt ineens een hoop op je af. Neem rustig de tijd om te wennen aan deze nieuwe plek. Om eens goed om jullie heen te kijken en alles in je op te nemen. De eerste keer is dat meer dan genoeg, maar wat is nou handig om mee te nemen wanneer je vaker de NICU bezoekt en je samen bijvoorbeeld in het Ronald McDonald huis verblijft? 


Om jullie een beetje te helpen, heb ik wat dingen op een rij gezet. 

Voor jullie samen:

Kleding, dat spreekt natuurlijk voor zich.

Vuile was tas, zo hou je de vies geworden doekjes, dekentjes en andere was bij elkaar.

Toilettas, met natuurlijk je tandenborstel, tandpasta, een kam of borstel, shampoo, deodorant en eventueel een haarelastiek.

Telefoon, dat spreekt voor zich natuurlijk. Maak eventueel van te voren afspraken om 1 iemand te bellen, die dan de rest van de door jullie aangegeven mensen op de hoogte brengt. 

Oplader, voor telefoon, camera of eventueel laptop als je deze mee neemt.

telefoon nicu afdeling snipsnap tips


Notitieboek met pen, niet vergeten want je kunt niet zonder! Al je gedachten, vragen, notities maken van wat artsen of verpleegkundigen zeggen, lijstjes maken voor jezelf met voedingstijden. Het is allemaal veel makkelijker bij te houden met een notitieboekje! Ook wanneer een van jullie er even niet bij is zorg je er zo voor dat je niets mist en elkaar op de hoogte kunt houden. Hou je van georganiseerd? Neem er een met tabbladen om al je notities uit elkaar te houden. Het zal je verbazen hoeveel er ook langs je heen gaat in deze heftige periode, dus schrijf op!

Je eigen kussen en eventueel deken, zeker als jullie blijven slapen in bijvoorbeeld het Ronald McDonald huis of op de afdeling kan iets eigens van thuis erg fijn zijn. Niets slaapt immers zo lekker als je eigen kussen toch?

Hervulbare drinkfles, omdat je niet altijd terug wilt lopen naar de ouderkamer wanneer je dorst hebt. Ook tijdens het buidelen is het handig om een fles drinken bij de hand te hebben. 

Camera, want foto's, foto's, foto's! Jullie kindje groeit nu zo hard en veranderd zo snel. Ook kunnen deze foto's je over een paar jaar helpen wanneer je terug kijkt naar jullie tijd op de NICU. Nu weet je het misschien allemaal nog, maar de details zullen met de tijd vervagen. Foto's niet! 

Vier kleine stapjes vooruit door er een foto van te maken voor later. Gebruik de Milestone kaarten om de data en het moment niet te vergeten!

Een extra geheugenkaartje, omdat je nooit teveel foto's kunt maken.
Let wel op dat je niet flitst! Dat zijn prikkels die jou kleintje en de andere kleintjes om jullie heen niet fijn vinden. Ik zal later deze week een mini cursus fotografie op de NICU voor jullie online zetten! 

Nagelvijl, want het huidje van je kleine is nu nog zo teer en kwetsbaar. Scherpe nagels, lange nagels of kleine haaltjes, vijl ze weg! 

Handlotion, je bent namelijk dagelijks vele malen bezig met desinfecteren. Heel goed voor jullie kleine, maar minder goed voor je eigen huid. Daarom kan het geen kwaad om handlotion mee te nemen en zo af en toe (wanneer je niet met je kindje bezig bent) te gebruiken. 

Iets om je bezig te houden, want tussen onderzoeken en het lekker buidelen met jullie door zal je kleine veel rust nodig hebben. Dus zorg ook dat je voor jezelf iets te doen hebt. Neem bijvoorbeeld een stukje adminstratie mee, schrijf kaarten, puzzels, een boek om te lezen, etc.

Zoek je een boek of verhaal van andere ouders, over hun ervaringen op de NICU? Dit zijn echte aanraders! 

ID&verzekering, altijd handig om bij de hand te hebben. 

Belangrijke telefoonnummers, Vooral ook voor wanneer je buiten de NICU bent. Zorg er voor dat je het nummer van de afdeling bij de hand hebt, zodat je altijd even kunt bellen wanneer je twijfelt. Ook het nummer van je verzekering kan handig zijn en natuurlijk de nummers van vrienden of familie die je zelf op de hoogte wilt brengen. Gebruik eventueel een telefoonboom, zodat je zelf niet uren kwijt bent aan het bellen. Zo hoef je ook niet steeds hetzelfde verhaal te vertellen. 


Zo heb je voor jezelf alles wel bij elkaar, maar wat heb je nodig voor je kleine? Vaak geven de afdelingen zelf een blad of boek met informatie mee waarin duidelijk staat wat je voor je kleine nodig hebt, maar ik maakte toch een klein lijstje met handige dingen;

Setje kleding, niet om meteen aan te trekken waarschijnlijk, maar handig om bij je te hebben. Wanneer het moment er is dat je kleine kleertjes aan mag dan heb je ze bij de hand!

2 Dekentjes, om je kleine in de couveuse een stukje thuis mee te geven. Jullie hebben zo uitgekeken naar deze kleine, en de babykamer is vast al klaar of bijna klaar. Je besteed veel zorg en liefde aan alle details, dus waarom niet in het ziekenhuis? Het dekentje is eigen, vertrouwd en ook nog eens handig (én heerlijk) om te gebruiken tijdens het buidelen. Waarom 2? Dan kan de ene gewassen worden, het is belangrijk dat je dat elke dag doet tenzij anders aangegeven door het personeel. 

couveuse dekentjes geurdoekjes  nicu snipsnap

2 Geurdoekjes, deze zijn niet alleen lief om te zien maar helpen ook nog eens goed bij verdriet. Je draagt een doekje bij je, zodat deze lekker naar je ruikt. Dan leg je het doekje bij je kleine. Je kleine went aan je geur en voor zijn gevoel zijn jullie vlakbij, wat troost biedt en helpt jullie band te versterken. Wederom 2, zodat je kunt rouleren.

Mutsje, voor de warmte en om het kleine hoofdje te beschermen. Een mutsje zal niet altijd gedragen kunnen worden, soms zit het in de weg van slangetjes ed of is het te warm voor je kleine. Toch is het altijd handig er een te hebben, voor bijvoorbeeld tijdens het buidelen. Je kleine mag dan uit de couveuse, lekker bij je liggen en ondanks dat het warm is op de afdeling is dit toch altijd wat frisser dan in de couveuse.

Voorleesboek, om voor te lezen. Maak een speciaal momentje voor jezelf en jullie kleine vrij en lees voor. Het maakt jullie band sterker en je kleine hoort en went zo aan je stem. Het helpt je kleine ontwikkelen, het biedt troost en je kleine voelt de liefde door zijn glazen huisje heen.  

Kaarten/tekeningen, die zul je vast in overvloed krijgen van familie en vrienden. Versier jullie "eigen" plekje op de NICU met tekeningen en kaarten om het voor jezelf en je kleine gezellig te maken. Minder kaal en klinish, tenzij je dit prettiger vind (wat natuurlijk ook altijd mag) of het in de weg hangt. 

Milestone kaarten, ​Daar had ik het eerder ook al over. Vier elke kleine stap vooruit en leg jullie avontuur in de NICU vast. Een mooie rode draad daarin kunnen de Milestone kaarten zijn. Enkele online webshops verkopen ze, speciaal voor prematuren, maar als je wilt kun je ze ook gratis downloaden. Heb je ze nog niet? Klik dan hier voor deel 1! *Nieuw; er is ook een deel 2*
 

milestone kaarten prematuren dysmaturen snipsnap


Ben je bang dat je iets van deze tips vergeet? Geen zorgen, ik heb ze allemaal voor jullie op een rijtje gezet in een handige checklist. Even uitprinten en dan kan het afvinken beginnen. 

Download de checklist hier. 

Wil je niets missen van deze handige printables en DIY's?
Meldt je dan aan voor de nieuwsbrief!

© 2016 - 2019 SnipSnap | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel